Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg
Ouderenzorg
Ziekenhuiszorg

Zorgen met vrijwilligers

7e Landelijke congres

Donderdag 5 oktober 2023 | 10.00 – 16.15 uur

 

In de huidige samenleving kunnen we niet meer om ze heen; enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligers in de zorg. De vraag naar vrijwilligers is er en groeit, maar het aanbod lijkt niet mee te groeien. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat vrijwilligers bij jouw organisatie aankloppen en hoe speel je in op het veranderende en beweeglijke karakter van vrijwillige inzet?

 

Ook krijgen organisaties steeds meer te maken met vrijwilligers vanuit ervaringsdeskundigheid. Het is zeker van belang om ook deze groep vrijwilligers in te zetten, maar hoe kun je hen zo goed mogelijk en professioneel begeleiden? Tijdens dit congres krijg je antwoord op deze vragen. Verder praten we je bij over het bereiken van vrijwilligers met een migratieachtergrond, wordt een nieuwe wegwijzer en ervaringen uit de praktijk gedeeld, en wissel je ervaringen uit met collega’s.

 

 

Doelgroep

Professionals met interesse in zorgen met vrijwilligers, zoals coördinatoren vrijwilligerswerk, personeelsfunctionarissen, beleidsmakers, managers, teamleiders werkzaam bij zorgaanbieders, overheden, zorgverzekeraars en adviesbureaus.

 

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter
  • Korte introductie op het programma
  • Blik op recente ontwikkelingen
  • Kennismaken met de zaal: achtergrond en verwachtingen deelnemers

Rianne Burgers BSc., coördinator vrijwilligerswerk bij Atlant Wonen, Zorg, Welzijn en eigenaar van Professionals en Burgers in de zorg

10:30Krapte en Kansen

Niet alleen is er een tekort aan betaalde krachten in zorg en welzijn, op veel plekken zien we dat ook het aantal vrijwilligers afneemt, zeker als het gaat om langer durende inzet. En dat terwijl er meer vraag naar vrijwillige inzet is en zal komen. Dat betekent anders kijken naar waar, wanneer en hoe je met vrijwilligers werkt. Het proces van werven, behouden en laten doorstromen krijgt dan de vorm van doorlopende en gezamenlijke reizen. Die ontwikkel je in samenwerking met vrijwilligers én partners. In deze bijdrage laat de spreker zien hoe je deze beweging op gang brengt en houdt!

Willem-Jan de Gast MSc., adviseur, trainer en eigenaar van Nomade Training en Advies

11:30Ochtendpauze
12:00De waarde van ervaringsdeskundigheid in de informele zorg

Ervaringsdeskundigen kunnen en willen graag hun kennis en ervaringen gebruiken om mensen met een vergelijkbare hulpvraag te helpen. Zij kunnen op veel manieren hun toegevoegde waarde laten zien, ook in de informele zorg. Ervaringsdeskundigen kunnen daarbij het werk van zorg- en welzijnsprofessionals heel goed aanvullen. Hoe geef je dit als organisatie professioneel handen en voeten?

Els Langenberg, Coördinator Ervaringsdeskundigheid

Moniek Faust , Cliëntondersteuner Linck

Mark van de Boomen , Ervaringsdeskundige LVB, MEE de Meent Groep

12:45Vragen en inbreng deelnemers o.l.v. de dagvoorzitter
13:00Lunchpauze
13:45Diversiteit in werving

In vrijwilligersfuncties zien we vooral ‘witte en vrouwelijke gepensioneerde’ vrijwilligers, daar waar de maatschappij veel meer divers is. Hoe en waar kunnen organisaties nieuwe gezichten en achtergronden bereiken, hoe zet je hen in en hoe kun je deze behouden voor je organisatie?

Marco Ketel, Trainer Xpertisecentrum TijdvoorActie & Projectleider Oranjehelpers

 

14:30Samenwerken met informele zorg - Issues die spelen en oplossingen die werken

Veel (sociaal) professionals komen niet makkelijk toe aan het organiseren van een goede en gelijkwaardige samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers. Waarom is dit zo belangrijk? Hoe geef je samenwerking vorm? Wat kunnen we daarvan leren? Eind 2022 verscheen de handreiking/wegwijzer waaraan Movisie en Vilans samenwerkten naar aanleiding van programma In voor Mantelzorg-thuis, de spreker geeft een toelichting over samenwerken mét mantelzorgers en vrijwilligers.

Tara Knegt – Adviseur en onderzoeker informele zorg, Movisie

15:15Middagpauze
15:30Oplossingsgericht begeleiden

Een soms nog onderbelicht aspect van vrijwilligersbeleid binnen organisaties is de juiste begeleiding van vrijwilligers. Hoe ondersteun je vrijwilligers vanuit een positieve focus en welke basishouding is daarbij nodig? Hoe begeleid je vrijwilligers bij wat wél mogelijk is, hoe kun je ze helpen ontdekken wat al goed gaat en wat verder kan helpen? Tijdens deze interactieve lezing neemt de spreker de deelnemers mee in de theorie maar vooral de praktijk van oplossingsgericht begeleiden en zal hen daarbij oplossingsgerichte gesprekstechnieken en handige tips meegeven .

Norbert Engels, coach en communicatietrainer, eigenaar Norbert Engels Coaching en Sportmassage

16:15Einde programma, afsluiting met een drankje
Presentaties downloaden

€ 375,-p.p. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

  • Groei in jouw vrijwilligersbeleid
  • Inspirerende lezingen
  • Ervaringen delen met collega's
  • Een waardevolle en leerzame dag
05-10-2023
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Inschrijven

Je investering

€ 375,-p.p. excl. btw

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?