(O)GGZ
Ouderenzorg

Psychische problemen bij ouderen

6e Landelijke congres

Woensdag 10 mei 2023 | 10.00 – 16.00 uur | Utrecht

 

Ruim ¼ tot ⅓ van de ouderen ervaart psychische problemen. Toch zijn we nog niet zo goed in het herkennen van deze problemen. En wanneer we de problemen wel herkennen is het niet altijd makkelijk om hier mee om te gaan. Nieuwe inzichten en handvatten helpen daarbij!

Tijdens dit congres bespreken we diverse problemen waar ouderen mee kampen zoals depressies. We staan stil bij herkennen van problemen maar ook bij het omgaan met deze problemen. U krijgt handvatten voor het omgaan met cliënten met autisme en angst en tips over hoe u ouderen kunt helpen bij de acceptatie en hen veerkrachtiger te maken.

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door dagvoorzitter | Henriëtte Ettema
  • Henriëtte Ettema, programmaleider VVT bij het CCE
10:15Herkennen en signaleren van psychische problemen bij ouderen | Martin Kat

Hoe zouden we samen een bijdrage kunnen leveren aan de diagnostiek en behandeling van onze psychisch kwetsbare Ouderen. Vroege herkenning maakt vroege behandeling mogelijk en voorkomt extra complicaties. Gedrags- en psychische veranderingen kunnen onderdeel zijn van het ‘normale’ verouderingsproces maar ook passen bij bijvoorbeeld beginnende of gevorderde dementie of bij een delier of depressie. Het belang van een vroege herkenning en signalering wordt steeds meer onderkend. Welke rol kan jij hierin spelen?

Martin Kat, ouderenpsychiater-psychotherapeut te Amsterdam en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (C.C.E.), lid raad van toezicht KAG

11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45Bejegening van ouderen: belang van veerkracht, ouderenpsychologie en de sociale context | Jeanette Lely

Ondanks onze kennis over effectieve trauma-gerichte psychotherapie voor ouderen bestaan er nog barrières in de klinische praktijk. Door aandacht te schenken aan veerkracht, bruikbare begrippen uit de gerontologie en de sociale context kunnen we onze behandelingen meer tot hun recht laten komen. Laat je inspireren!

Jeannette Lely, gepensioneerd psychotherapeut / senior onderzoeker bij Centrum ’45 / Arq

12:45Vragen en discussie
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie ronde 1

A: Acceptance and commitment bij ouderen

Acceptance and commitment therapy (ACT) gaat over acceptatie van de werkelijkheid EN van je eigen reacties op die werkelijkheid. Ook als die werkelijkheid gepaard gaat met emotionele pijn, fysieke pijn of beperkingen en belemmeringen. Door de focus te leggen op waarden en mogelijkheden, neemt vanzelf de impact af van alle problemen en uitdagingen die men nou eenmaal onvermijdelijk tegen komt op zijn levenspad.

Je leert de beginselen van ACT bij ouderen zodat je hen kan helpen bij het accepteren van klachten.

Ando Rokx, directeur Behandelzaken, Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut bij Invivo

 

B: Depressie

Symptomen, oorzaken en frequentie van depressie bij ouderen

Herkenning van depressies bij ouderen – waarom is dit in de praktijk lastig?

Omgaan met depressieve ouderen

14:45Middagpauze met frisdrank en iets lekkers
15:00Keuzesessie ronde 11

C: Late diagnose autisme

Als een behandeling niet aanslaat of als er sprake is van onbegrepen gedrag, kan onderliggend een ontwikkelingsstoornis spelen. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD worden bij ouderen vaak niet of laat onderkend.

In deze workshop zal worden ingegaan op ouderen met een late diagnose autisme. Wanneer denken we differentiaal diagnostisch aan autisme? Hoe kunnen we dit beter herkennen? Wat betekent dit in kader van behandeling en begeleiding? Aangezien er weinig wetenschappelijke kennis is over ouderen en autisme, zal met name stilgestaan worden bij ervaringen uit de praktijk van alledag.

Rosalien Wilting, klinisch psycholoog/psychotherapeut PersonaCura, Topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen bij ouderen, GGz Breburg

 

                   D: Omgaan met angst

Veel ouderen hebben wel eens last van angstgevoelens, een gevoel van onveiligheid of het opzien tegen verandering. In deze vooral praktische workshop staan we stil bij factoren die deze angst veroorzaken, en vooral wat wij als zorgverlener kunnen doen, of juist moeten laten, in deze situaties. Door middel van een ervaringsoefening komen we bij een handzame formule: de vier V’s.

Jan van der Hammen, vrijgevestigd trainer en acteur in de ouderenzorg en CCE consulent

16:00Napraten met een drankje en (gezonde) snack

€ 350,-p.p. excl. Btw

Meer over prijzen en kortingen

 

  • Inspirerende sprekers
  • Kennis in de praktijk
  • Boordevol handvatten en tips
  • Accreditatiepunten
10-05-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie : aangevraagd

Verpleegkundig Specialisten Register: aangevraagd

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN)aangevraagd

* Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.

 

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Bij voldoende interesse zullen we jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname aan dit congres kost € 375,- excl. btw per persoon

Vroegboekkorting

€ 25,- t/m 20 februari 2023

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Alleen te gebruiken bij een inschrijving van 5 personen of meer. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?