Armoede en schulden
Middagsymposium
Donderdag 15 juni | 13.00 – 16.30 uur
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau leven er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met problematische schulden. Ondanks de uitgebreide koopkrachtmaatregelen van de overheid bestaat de vrees dat het aantal huishoudens met schulden en in armoede flink zal toenemen.
Gestegen energielasten, hogere woonlasten en boodschappen die duurder worden zetten het budgetplaatje steeds vaker onder druk. Ook wisselende inkomsten, geen of weinig financiële buffers en complexiteit in toeslagen en regels leiden tot een onzeker bestaan. In sommige gevallen is zelfs een dak boven je hoofd niet vanzelfsprekend. Ook voor zorg- en hulpverleners is de problematiek complex en kan het soms lastig zijn de juiste verbinding en aanpak te vinden.
Tijdens deze middag bieden we je nieuwe kennis en inzichten mee waarmee jij als (zorg of welzijns-)professional de juiste zorg kunt verlenen aan jouw client met armoede- en schuldenproblematiek. We geven je antwoorden op vragen als: wat kunnen we leren van recente onderzoeken naar bestaands(on)zekerheid? Welke gevolgen heeft dat voor gezondheid en welzijn? Wat kunnen hulpverleners en ervaringsdeskundigen en hun omgeving van elkaar leren en waar ligt de samenwerking tussen professionals om mensen uit de armoede-situatie te krijgen en te houden?
Doelgroep
Zorg- en hulpverleners uit maatschappelijke opvang, welzijnsorganisaties, GGD’s, gemeenten, verslavingszorg, justitie en politie, woningbouwcorporaties.