Gender, sekse en psychopathologie | Webinar

Zowel mannen als vrouwen lijden aan psychische stoornissen maar het meeste wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd bij mannen. Inmiddels zijn er echter steeds meer aanwijzingen en wetenschappelijk bewijs dat sekse en gender een grote rol spelen in zowel het ontstaan, het hulpzoekgedrag, klinische presentatie, als het beloop van psychische aandoeningen. Tevens blijken vrouwen gevoeliger te zijn voor stress en bijwerkingen van medicatie.

In deze webinar wordt aandacht besteed aan de oorzaken en mechanismen die hierin een rol spelen. Tevens zal er worden ingegaan op wat er inmiddels bekend is over de verschillen in klinische presentatie en wat dit betekent voor de diagnostiek en de behandeling.

 

Spreker

Deze webinar wordt gegeven door Patricia J.M. Van Wijngaarden-Cremers. Zij is psychiater/psychotherapeut en als expert werkzaam voor het expertise centrum SCOS (specialistisch centrum ontwikkelingsstoornissen) in combinatie met JeugdGGZ. Ze is gespecialiseerd in ontwikkelingsstoornissen, verslavingspsychiatrie en zelfbeschadiging/suïcidaal gedrag bij adolescenten en volwassenen.

In 2015 is ze gepromoveerd op genderverschillen bij ontwikkelingsstoornissen en het ontstaan van psychopathologie. Ze is actief bestuurslid van diverse nationale en internationale organisaties die zich bezig houden met het verbeteren van de geestelijke gezondheid van vrouwen (o.a. FANN en IAWMH) en oprichtster en voorzitster van de Nederlandse tak van de IAWMH: de Alliantie gender& ggz.

 

Doelgroep

Professionals werkzaam binnen of op het snijvlak van de GGZ

 

Accreditatie

Eerstelijnspsychologie NIP: aangevraagd

 

Inschrijving

Je investering
€ 75,- excl. btw per persoon. Wil je met meerdere collega’s de webinar volgen, dan dient elke deelnemer apart het inschrijfformulier in te vullen.


Datum

13 dec 2021

Plaats

Online

Kosten

€ 75.00