VERWARDE MAN


Mark Verhoogt

Mark Verhoogt was twintig jaar in behandeling bij de ggz. Zijn ziektegeschiedenis kent meerdere diagnoses. Een serie therapieën heeft in samenspel met persoonlijke groei het herstel uiteindelijk goed op gang gebracht. Met professionele hulp, beperkt tot af en toe een bezoek aan de huisarts, zoekt Mark nu een weg tussen de mijnen en valkuilen die bij zijn psychische kwetsbaarheden horen. Uit het beschrijven van ervaringen put hij kracht en inzicht. Het gaat van wanhoop en paniek tot diepe wanen en klein geluk, van afglijden naar opkrabbelen. De korte verhalen in dit boek geven samen een beeld van een psychiatrisch patiënt de psychiatrie voorbij.

Wilma Boevink in haar voorwoord:

Zo gaat dat …
… met een verwarde man. En het is eigenlijk niet om te lachen: leven met heftige pieken en dalen, psychosen. Toch is Mark Verhoogt in staat om zijn leven te beschrijven met een nuchtere ‘opgewektheid’, soms zelfs op een lichtvoetige manier. In een reeks korte verhalen komt een veelheid van aspecten uit zijn dagelijks leven aan de orde: de psychotische crises, hun aanloop, opnames, de zwartheid van de somberte, verlies, medicijnen, fietsen met de kindertjes, de gereedschapskist, een mysterieuze enveloppe. Als lezer word je in eerste instantie een beetje op het verkeerde been gezet: door de korte stukjes en een zekere mate van – ja, wat is het eigenlijk – een lichte vorm van ironie?

Luister naar één van de verhalen: Sloot. Op de website Verwarde man zijn meerdere verhalen te beluisteren.

En op Youtube leest Mark Verhoogt één van zijn verhalen voor: Radio

"Dank, Mark Verhoogt, voor jouw verhalen die zo mooi en puur inzicht geven in de betekenis van het hebben van sociale angst, paniek en psychose. Ik heb het net in 1 adem uitgelezen." Rinske Frima op Facebook.

"Heb de verwarde man in een ruk uitgelezen. Indrukwekkend en ontroerend!" Paul van Hoek – Advies en trainingen in de sociaal psychiatrische zorg (www.paulvanhoek.nl).

Mark Verhoogt schrijft ook regelmatig blogs op andere websites. Lees bijvoorbeeld Remedie op de site van Petra etcetera.€ 12,95   
 XSOnline digitale vormgeving  
www.xsonline.nl